Hela livet är ett nätverk

|Av: Sara Nordin|

JenniferAtt nätverka ska innebära glädje, att redan från början ha en positivt inställning och bra känsla kan vara starten på ett framngsrikt nätverkande. Det gäller också att ha koll på vad just du vill åstadkomma med ditt nätverkande, istället för att följa strömmen och göra precis som alla andra.

Jennifer Lind äger och driver företaget Städsällskapet med cirka 25 anställda samt är en aktiv kommunalpolitiker i Huddinge kommun, har en lång erfarenhet av att nätverka. Frågar du henne varför hon nätverkar så finns det inte bara ett svar, då nätverkande är någonting otroligt brett och användbart.
Nätverkande är att ge och ta. I princip allting som nätverkande för med sig är någonting positivt och det gäller att inte få för stort ego och glömma bort att ju mer du får ju mer måste du också ge tillbaka till ditt nätverk och inte tvärtom. Jennifer anser att hela livet kan ses som ett nätverk som hela tidens drivs framåt med hjälp av ett balanserat givande och tagande.på mängder av olika sätt. Nätverkande kan ge människor ett bättre liv, skaffa kunder åt företag, förbättra affärsideér, inspirera, sammanföra människor bland mycket annat. Allt detta har Jennifer fått ta del av genom att hon började nätverka.

Innan du börjar nätverka är det bra om du begränsar dig samt sätter upp mål. Målen ska handla om varför du ska nätverka, vad det är vill kunna uppnå med ditt nätverkade och vad resultatet ska bli. Jennifer kallar detta för att ”sluta ett avtal med sig själv” och att ha en färdig strategi för vad du ska åstadkomma med ditt nätverkande kommer att underlätta för dig när du väl sätter igång. När strategi-biten är färdig kan du sedan börja avgränsa dig och bestämma vilken typ av nätverkande och vilken typ av nätverk som passar för det resultat som du vill uppnå.

Om du skulle hamna i en situation där du i ditt nätverkande ger en massa men aldrig får någonting tillbaka så är Jennifers bästa tips kommunikation. Är du inte nöjd gäller det att kommunicera detta till de andra i ditt nätverk så att du inte fastnar i en ond cirkel.

Sociala medier har på senare tiden blivit en otroligt populär närverkskanal tack vare dess lättillgänglighet och stora spridning. Jennifer anser att sociala nätverk såsom Facebook är en bra fungerade nätverksplattform, dock kan det vara en fördel att i början använda sig av de lokala nätverk som finns tillgängliga; vilken antagligen är en hel del, för att här återkomma till att begränsa sig. Facebook må vara ett mycket bra och användbart verktyg, men för att du ska nå de mål som du har satt upp kanske lokala nätverk passa dig bättre.

Om du frågar Jennifer om det finns någonting du alltid bör ha i bakhuvudet när du nätverkar, svarar hon glädje, inspiration och att inte känna prestige inför det du gör. Även att försöka hitta ett lite nyare nätverk där alla roller inte redan är inbitna och det är lättare att komma in och bli delaktig. Slutligen, ha alltid en bra känsla, om hela livet är ett nätverk, då måste det vara ett bra sådant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: