Tänk vinna-vinna!

|Av: Sarah Larsson|

carinaCarina Kindkvist började sin karriär i IT-branschen och insåg redan då hur viktigt det var att nätverka. På den tiden nätverkade hon för att knyta kontakter som kunde hjälpa hennes karriär på olika sätt. Dels genom att få roligare arbetsuppgifter, tillgång till värdefulla kontakter samt ta sig vidare i karriären. Idag är hon egen företagare och är, i sitt yrkesliv, till stor del beroende av sitt nätverk för att företaget ska ha möjlighet att växa och utvecklas. Carina ser nätverkande som ett självklart sätt att knyta kontakter och att hjälpa andra för att i sin tur kunna få hjälp.

2002 grundade Carina sitt företag Coachhuset och hade då nytta av de kontakter hon redan knutit, men fortsatte att nätverka för att hitta kunder. Coachhuset är en coachförmedling som erbjuder professionell coachning, en ett år lång coachutbildning och ett konferensställe som hyr ut lokaler. Företaget har idag en VD som arbetar med Carina vilket ger henne möjlighet att arbeta fram nya koncept och idéer för att utveckla företaget vidare. Just nu håller hon på att arbeta fram något som hon kallar Empowercall, ett 15 minuter långt coachsamtal över telefon som hon kan erbjuda både företag och privatpersoner.

Nätverka för karriären
Det är främst genom att möta människor personligen som Carina väljer att nätverka,
även om hon också ser fördelar med att använda sig av affärsnätverket LinkedIn. Det
använder hon för att lägga till och upprätthålla kontakten med gamla kontakter och
skapa relationer med nya.

Carina ser på nätverkande som en karriärsmässig möjlighet till att få kontakter. Hon har själv aldrig behövt söka några jobb utan har alltid kunnat använda sig av sitt nätverk för att ta sig vidare i karriären. Även när hon nu rekryterar till sitt eget företag använder hon sig av sitt nätverk för att slippa de dyra omkostnaderna. På så vis blir det också lättare för henne att hitta den perfekta personen för jobbet.

Värdefulla kontakter och glädje
Carina tror inte att hon hade haft ett eget företag idag om det inte vore för att hon började nätverka. Hon anser att hon är beroende av sina kontakter för att driva sitt företag och hon tror mycket på givers gain, vilket innebär att man ger för att senare få något tillbaka. Återbäringen kanske inte kommer omedelbart, men enligt principen givers gain får den som ger alltid tillbaka något på ett eller annat sätt.

Förutom värdefulla kontakter och rabatter vid inköp känner Carina att energin och glädjen som hon får ut av att nätverka är vad som får henne att fortsätta med det. Hon trivs i sitt nätverk och det är här hon samlar kraft, får nya idéer och möter nya spännande människor.

Olika nätverksstrategier
Carina tror att det i stort finns två sätt att nätverka på, det ena är givers gain och det andra är att ha en mer egocentrisk framtoning genom att bara prata om sig själv och sin egen produkt. Hon förespråkar givers gain, men känner att hon ibland är så upptagen med att vilja hjälpa andra att knyta kontakter att hon glömmer bort sig själv.

– Det kan vara både positivt och negativt, visst har jag fått kontakter på detta sätt också. Det mest positiva med att ge till andra är att människor ofta kommer ihåg vem jag är. Det hör faktiskt av sig människor flera år efter att vi setts, säger Carina.

Eftersom hon ibland upplevt att hon vill hjälpa andra lite för mycket kan hon ändå känna att hon behöver hitta en balans mellan de två nätverksstrategierna.

Få kontakten att vilja rekommendera dig
När man vill knyta en kontakt anser Carina att det är viktigt att vara fokuserad och specificera exakt vad man vill ha ut av det. Det är sådana människor hon vill hjälpa, men om en person bara pratar om sig själv tycker hon att det känns som om personen utnyttjar henne. Då känner hon inte att hon vill hjälpa till.

– Det gäller att skapa en vinna-vinna situation med människor. Du hjälper mig
och jag hjälper dig. Man måste vara intresserad av andra, det är viktigt. På så sätt
gör du det lättare för personen att vilja rekommendera dig, förklarar Carina.

Carinas tips till dig som vill börja nätverka:

  •  För att hitta rätt kontakt måste du veta vad du vill ha ut av kontakten.
  • Var specifik med vad du söker/erbjuder.
  • Hitta balansen mellan givers gain och att sälja in dig själv och din
    produkt/erbjudande.
  • Gör det lätt för personen att vilja rekommendera dig.
  • Visa äkta intresse för andra.
  • Var inte restriktiv med vilka du nätverkar med – jaga inte bara efter VD:ar, man vet
    aldrig vilka folk känner! En VD har inte tid att hjälpa dig, men det kanske en arbetslös har. Det är kontakternas kontakter som är intressantast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: