Facebook – bakom kulisserna

| Av Johanna Järvstråt |

Jan Fredriksson

Jan Fredriksson

Facebook, som i det sociala mediumet som ”alla” är på, Facebook, som om det vore ett land skulle ha varit det tredje största landet i världen. Ja, vi alla vet vad Facebook är för något, men hur arbetar Facebook egentligen idag med sin kommunikation? Det har Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Norden, svarat på.

Facebook syns varken i annonser eller i TV-reklam, om det inte är så att något annat företag gör reklam för sin Facebook-sida till exempel. Facebook syns nämligen ändå i de flesta medier och får ständigt obetald uppmärksamhet – drömscenariot för en PR-konsult och ett företag.

– Antalet användares word of mouth och den virala spridningen är grunden i växandet av Facebook, berättar Jan.

För att öka medvetenheten om plattformen och dess möjligheter deltar Facebook dessutom ofta på event och konferenser, samtidigt som de annonserar själva på sin plattform för att tipsa företag om hur de kan använda sig av den i exempelvis annonsering och marknadsföring med mera. Även användarupplevelsen är essentiell för att utveckla tjänsten.

– Det är ett löpande arbete som är mycket centralt för Facebook. Genom att lyssna på användarnas feedback utvecklas plattformen. Detta görs bland annat genom att analysera användardata som indikerar vad som är populärt och inte, samt genom att lyssna på feedback som kommer in på annat sätt, fortsätter han.

Jan menar även att det är detta tänk som ligger till grund för Facebooks framgångar.

– Först när man har tjänster som användare är nöjda med och när man har ett fokus på att fortsätta utveckla tjänsterna utifrån det, kan man hitta modeller för att också bli finansiellt framgångsrika. De modellerna måste dock också gå hand i hand med användarupplevelsen förstås, förklarar han.

Då Facebook är så pass globalt blir kommunikationen dessutom extra viktig. För att kommunikationen ska bli så korrekt och enhetlig som möjligt berättar Jan att alla Facebooks kommunikationsavdelningar samverkar, men att det också varierar lite i hur kommunikationsarbetet ser ut beroende på land.

– I dagsläget jobbar Facebook med PR-byrå i Norden (Northern Link PR). Vi på Northen Link PR har stöd av Facebooks interna EMEA-kommunikationsavdelning som är baserade i London samt i det svenska säljkontoret i Stockholm. I vissa andra länder finns det både interna PR-resurser och PR-byråer. Det Globala huvudkontoret finns dock i Menlo Park, Kalifornien. De samverkar naturligtvis med alla regioner runt om i världen för att säkerställa att kommunikation, intern och extern, blir såväl korrekt som tydlig.

Hur framtiden ser ut har dock Jan ingen aning om, men han tror inte att Google+ är ett hot, utan ser bara positivt på saken.

– Facebook hoppas på att hänga med även i framtiden självklart och Facebook tror att användare gynnas av konkurrens på marknaden – det sporrar aktörer till att bli bättre. Dessutom finns det troligen plats för flera spelare, avslutar han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: