Storytelling – en metod för att bygga ditt varumärke online.

Petra Ariton

Petra Ariton

| Av: Sara Lundgren |

I alla tider har historier berättats. Ända sedan urmänniskans tid satt personer runt lägerelden och skildrade berättelser. Även stenristningar beskriver en historia. Det ligger helt enkelt för människan att berätta historier. Detta kallas för storytelling och är idag en mycket användbar metod för företag att kommunicera med omvärlden. Petra Ariton jobbar bland annat som storyteller, skribent och författare och berättar här om begreppet.

Berättelser fångar människor mer än siffror och statistik. Ett företag kan ha jättebra statistik men mottagaren kommer inte att lägga detta på minnet så som den kommer ihåg en historia. Petra beskriver ICA- reklamen som ett populärt exempel på framgångsrik storytelling. De har byggt upp en historia kring ett par karaktärer och publiken blir nyfiken på vad som ska hända i nästa ICA- film. De minns filmerna och de pratar om dem. Detta resulterar i att varumärket växer och att fler kommer välja ICA nästa gång de handlar mat.

Varumärket är företagets signum eller kärnvärden som det vill visa upp. Storytelling handlar om att berätta berättelser som stärker detta signum.

– Sociala medier är ett bra sätt att nå ut med din storytelling eftersom du kan nå väldigt många på nätet, säger Petra.

Så kan du använda storytelling online
Innan du börjar kommunicera en historia bör du veta hur du vill uppfattas. Ställ dig frågan; vad är mitt varumärke och vad vill jag kommunicera? Kommunicera sedan det budskapet konsekvent. Om du tillexempel vill bygga en story kring din hälsoverksamhet vill du möjligen visa att du lever ett sunt liv, så att folk ska se upp till dig. Då kan du göra statusuppdateringar och dela bilder som behandlar din träning, din hälsosamma kost eller dina nya joggingskor.

– Jag tror på att dela med sig av det vardagliga så att människor lätt kan ta till sig det, säger Petra.

Alla plattformar kan användas för storytelling. Det är egentligen bara tiden som sätter ett stopp för hur många. Det tar tid att befinna sig engagerat på sociala medier. Därför är det rekommenderat att välja en huvudplattform för sin kommunikation.

– Har du en blogg som huvudplattform kan du använda Facebook och Twitter som komplement där du länkar till dina blogginlägg, förklarar Petra.

Petra anser att storyn egentligen inte behöver vara särskilt märkvärdig. Om vi återgår till ICA- exemplet så är reklamen lite ”töntig”, ändå blir vi nyfikna på karaktärerna och vill fortsätta att följa dem. Historien bör däremot vara engagerande så att den berättas vidare och bildar en word- of- mouth effekt.  Då sprider folk ordet vidare när de talar till varandra och det är därför storytelling är så viktigt. Word- of- mouth är den bästa marknadsföringen du kan få. Ingen litar på reklam så mycket som de litar på sina medmänniskor.

4 storytelling-tips från Petra Ariton

– Det är viktigt att vara så nära verkligheten som möjligt i din historia. Kommunikationen kommer då att bli mer äkta och den kommer att kännas sanningsenlig för mottagaren.

– Låt dig inspireras av det du själv inspireras av. Hitta förebilder som är bra på storytelling.

– Nätet är en bra plattform för storytelling eftersom du når så många fler människor på internet än i det verkliga livet.

– Hitta berättelser som andra vill berätta vidare.

Trackbacks

  1. […] Petra Ariton intervjuas i SocialaMedier.me om Storytelling. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: