Ny trend: Rekommendera – och intygandefunktionerna på LinkedIn – så använder du dem

| Av Johanna Järvstråt |

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson

På senare tid har man på LinkedIn kunnat se en inflation av intygningar av kompetens samt rekommendationer för olika personer till diverse yrken. Funktionerna används flitigt – men hur fungerar dem egentligen? Linus Zackrisson, rekryterare och LinkedIn-expert, reder här ut våra frågetecken.

– Det finns två olika sätt att rekommendera någon på LinkedIn, förklarar han. Dels så finns det den funktionen som heter rekommendation, där man skriver en rekommenderande text, och dels så finns det funktionen där man intygar någons kompetens (på engelska endorsement).

Rekommendationsfunktionen

Rekommendationsfunktionen är den rekommendation som väger tyngst menar Linus. Denna rekommendation skrivs av dina förstahandskontakter (de som är dina vänner) och blir du tillfrågad att skriva en sådan bör du tänka på att vara saklig och att hålla dig till ämnet.

– För att rekommendationen inte ska kännas tramsig är det viktigt att det som skrivs är relevant. Skriv inte att hon är trevlig utan skriv något med relevans till yrket och vad personen åstadkommit, tipsar han.

Rekommendationen behöver inte alls vara speciellt lång, utan cirka 3-6 meningar brukar räcka.

– Skriv kort om hur ni känner varandra, vad personen åstadkommit och skriv sedan omdömet på det, något som rekommenderar personen för jobb.

Att be någon skriva en rekommendation är inte heller vidare komplicerat; på LinkedIn finns det redan en standardtext som du kan använda.

– Alternativt kan du lägga till att du är tacksam fall de vill ta sig tiden och kort skriva vad du helst vill ska lyftas fram, tillägger Linus.

Intygandefunktionen

Att intyga, på engelska endorse, fungerar dock lite annorlunda. Här räcker det att endast klicka intyga på en persons listade kompetenser – eller lägga till en kompetens om man tycker att den fattas.

Det finns ingen knapp där du kan fråga någon att intyga din kompetens, men om du vill kan du självklart fråga dina vänner. Att fråga någon om intygande av kompetens är dock inget förväntat – det gör de flesta ändå berättar Linus:

– Det som blivit med den här funktionen, vilket är lite synd, är att alla intygar alla om allt. Om jag kollar på mig själv är det till exempel många som intygat min kompetens om rekrytering som egentligen inte har en aning om fall jag är bra på det eller inte.

Effekten av funktionerna

Innan du intygar en kompetens eller rekommenderar någon bör du tänka efter noga fall du kan stå för det personen ber dig skriva eller om du håller med om kompetensen som personen säger sig ha.

–  Annars är det bättre att säga nej så att du inte bidrar till falska och opålitliga omdömen, konstaterar han.

Att välja vem du ska fråga är dock inget som du bör fundera vidare över eftersom att du kan välja själv om rekommendationerna syns – desto längre ni arbetat eller känt varandra ju tyngre väger deras rekommendation.

Intygandet av kompetens kan du också styra om det ska synas eller inte, men här kan det, även om det inte är lika pålitligt eller väger lika tungt som en rekommendation, bara se positivt ut -så att använda sig av både intygande och rekommendationer är aldrig fel:

– Om man går in på din sida och möts av flertal bra rekommendationer och intygande av dig och din kompetens så ger det en bra bild av dig, avslutar Linus Zackrisson.

Comments

  1. Detta stämmer inte: ”Intygandet av kompetens kan du inte styra om det ska synas eller inte (du kan dock välja att radera det).” Man kan visst välja om endorse/intyganden skall synas eller inte. Du väljer ”Redigera profil” och så scrollar du ner till ”Skills & Expertice”-delen. Där klickar du på pennan och i högra hörnet kan du välja ”Yes, show my endorsements” eller ”No, don’t show my endorsements”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: