Dessa är de internationella trenderna för varumärkesbyggande och sociala medier

| Av Johanna Järvstråt |

Ilse Svensson de Jong

Ilse Svensson de Jong

Vad fungerar när du ska bygga ett varumärke? Vad fungerar inte? Hur ska du göra för att nå fram genom bruset i sociala medier? Ilse Svensson de Jong skapar innovativa koncept i den digitala världen och har lärt sig att hålla koll på de internationella digitala och sociala trenderna – som hon här listar.

Beteendet har ändrats drastiskt de senaste åren; vi är ständigt uppkopplade och sociala medier är en stor del av våra liv.

– Man märker nu tydligt att vi är vana vid sociala medier och internet, konstaterar Ilse.

Med denna beteendeförändring har också villkoren för företagen ändrats som numera måste arbeta hårt för att våra krav ska uppfyllas och för att deras budskap ska tränga igenom bruset av ständig information. Ilse menar därmed att det är sex internationella trender som vi bör hålla ett extra öga på:

Kommunikation med bild
Vi blir allt mer visuella i vårt kommunicerande vilket gör att vi vill använda oss av bilder mer frekvent än tidigare.
– Pinterest och Instagram har nu blivit stora och det har att göra med att vi gärna vill se hur vi i bild gör olika saker, förklarar hon.

Uppbyggande av kundkrets
Det är viktigt att bygga upp en lojal kundkrets med nöjda kunder som stöttar och följer ens varumärke, menar Ilse. Det som fokuset ligger på här är att konvertera sina följare till en så kallad evangelist; en kund som berättar om sina känslor och upplevelser om produkten. Med andra ord – en kund som blir till en säljare för produkten.

Meningsfullt innehåll
Vi vill också ha innehåll som betyder något för oss själva och som är meningsfullt eftersom att vår uppmärksamhet är begränsad – vi har inte längre tid att lyssna på något utan substans. Människor vill ha något som skapar ett värde för en själv, inte bara tomma ord.
– Vi måste förstå att vi köper människor. Vi köper inte själva varumärket utan vad varumärket står för, berättar Ilse.

Hemsidor blir mer lika sociala medier
– Människor är vana vid sociala medier och som effekt vill vi även kunna snacka med hemsidorna, förklarar hon vidare.

Den mobila trenden
Inte mycket behöver sägas här egentligen. Vi alla använder appar och hemsidor mobilanpassas. Vi använder sociala medier mest i våra mobiler och vi vill snabbt kunna röra på oss och byta miljö; en dator är inte lika tilltalande längre när din telefon har samma funktioner.

Digitala yrkesroller
Ilse beskriver här till sist den gränslösa världen som internet har skapat. Vi kan numer arbeta var som helst så länge vi har en dator och internetuppkoppling. Landsgränser spelar mindre och mindre roll då vi numera kan arbeta på distans. Även jobb inom digitala och sociala medier ökar.

Ilse påpekar dock att det är viktigt att komma ihåg att de kulturella skillnaderna finns kvar. Hur man köper i Europa och USA är fortfarande annorlunda; för att illustrera detta citerar hon PR-byrån Primes: ”Människor i Europa köper från hjärtat medan amerikaner köper med hjärnan utefter fakta och tester.”

– En annan fråga är hur alla dessa trender kommer att interagera med varandra, men det är ett annat kapitel, avslutar hon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: