Bli mer medveten och närvarande – offline såväl som online

Anja Lindberg

Anja Lindberg

| Av: Sara Lundgren |

Genom att lära oss bli mer medvetna kan vi lättare fatta rätt beslut. Är vi medvetna om oss själva och om hur vi fungerar, kan vi också påverka vad vi gör och därmed våra liv. För andras skull är det bra att vara närvarande. Att vara närvarande i ett möte med en annan person innebär att den känner sig sedd och hörd, vilket är ett grundläggande behov som människor har.

Anja Lindberg driver Coachutbildning Sverige AB tillsammans med Domenico La Corte och Susanne Malm. Hon arbetar som coach, utbildare och med att driva företaget. I coachning arbetar de mycket med att hjälpa klienten bli mer medveten och närvarande. Anja är expert på området och vet hur vi kan vara mer medvetna och närvarande i möten.

Anja förklarar att närvaro handlar om att vara helt där i stunden, att inte tänka eller fokusera på annat utan att vara öppen för det som händer i ögonblicket. Att vara medveten handlar om att se, förstå och lära saker. Man kan bli mer medveten om sina mönster, avsikter, känslor och varför vi agerar på vissa sätt. Att vara medveten kan också handla om att se vilka val och alternativ som finns.

De sociala medierna är snabba kommunikationskanaler vilket innebär att mycket och mångas information blir lättillgänglig snabbt, vilket är bra. Baksidan är däremot att det kan vara svårt att vara fokuserad och närvarande i jämförelse med om man möter någon live.

– Kommunikation via de sociala medierna kan göra att man tappar det djupare och personligare som ett möte kan ge, förklarar Anja.

Att vara medvetet närvarande på sociala medier handlar framförallt om att kunna vara på ett ställe i taget och sedan släppa det.

–  Att vara ständigt uppkopplad på flera håll samtidigt tror jag varken är bra för våra hjärnor eller relationer, säger Anja.

För att bli mer medvetna när vi kommunicerar på nätet kan vi reflektera. Dels kring vilken information vi sänder ut och hur andra kan tolka den, men även vad vi väljer att ta till oss av andras uppdateringar. Anja berättar att många människor är drabbade av ”vänninesyndromet” som betyder att de plockar alla sina vänners bästa egenskaper och sätter ihop till en individ som de sedan jämför sig med. De ser bara allas lyckliga statusuppdateringar och klassar sig själva som mindre lyckade. Det är viktigt att vara medveten om att vänner lägger upp det de är stolta över. Gör dig även medveten om att det inte är samma person som upplever alla dessa fina stunder.

– Ju mer medvetna vi blir desto bättre beslut kan vi fatta och ju mer kan vi förstå vår situation. Om vi inte är medvetna om vår situation kan vi inte heller påverka eller förbättra den, avslutar Anja. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: