Sociala medier en väg till delaktighet för personer med funktionshinder

| Av: Susanne Barkvik |
| Foto: Tommy Jansson |

Människor är olika och offentliga miljöer är till för alla och så gäller även för Sociala medier.  Om utgångspunkten när vi utformar våra miljöer är de behov som personer med svårt att röra sig, svårt att höra, svårt att se, svårt att bearbeta, tolka och förmedla information samt svårt att tåla vissa ämnen har, kan alla människor få glädje av en tillgänglig och användbar miljö. I Sverige har cirka 20 procent av befolkningen någon form av bestående funktionsnedsättning.

Susanne Barkvik

Susanne Barkvik

1999 startade jag företaget Flexénita som står för flexibelt enkelt IT arbete. Jag är en legitimerad arbetsterapeut och konsult, som framför allt hjälper personer med kognitiva funktionsnedsättningar, personal eller handledare i kommunala verksamheter och i gymnasiesärskolor och så vidare med att anpassa olika tekniska lösningar som stöd i arbete och skolsituationen. Jag är även engagerad som styrelseledamot i en ideell förening inom området kognition.

Det som är bra för alla är nödvändigt för somliga.

I sociala medier spelar det inte någon roll vem du är; det syns till exempel inte om du har något funktionshinder.  Många personer upplever att de blir respekterade för den man är eftersom att det där inte heller syns om du ser annorlunda ut. Du kan använda vilka hjälpmedel du vill, du kan i princip prata med vem du vill och du kan också ansluta dig till grupper med liknande intressen. Men många behöver idag använda olika hjälpmedel för att kunna se, höra och använda sociala medier.  Allt är inte enkelt – det finns mycket som kan förbättras och ta i beaktning från personer med egna erfarenheter.

Via en Facebookgrupp fick jag nyligen kontakt med en kvinna som gärna vill berätta om hur hon använder Sociala medier.  Hon heter Annika och har i vuxen ålder fått diagnosen utvecklingsstörning efter att en kognitiv nedsättning identifierades.  För Annika är Sociala Medier en del av vardagen.

Positivt och negativt

Man vet oftast inte vad som är positivt eller negativt med sociala medier förrän man prövar själv. När man gör det för sin egen skull är det ändå ett eget val, men det kan ju vara så att man måste inhämta samhällsinformation som allt oftare läggs ut i sociala medier på webben – då kan det bli svårare om man inte förstår eller kan navigera på sidorna.

Annika har använt sociala medier i några år, men kommer inte riktigt ihåg när hon började.

–          Jag använder mestadels Facebook, säger Annika. Det gör jag framförallt för att hitta vänner, för att chatta och välja sidor som jag gillar. Sedan använder jag Hitta.se. Hitta.se väljer jag för de har inte en massa reklam och har en bra huvudmeny som är tydlig. Safari och Google gillar jag bäst och de upplever jag har bredare och bättre sökmotor.

Något som Annika tycker är svårt är att navigera och att hitta på en sida, men det är också svårt att välja något hon söker när det kommer upp olika förslag på en sida. Det blir för mycket att ta in.

–          Om jag känner att jag vill bli glad väljer jag att läsa och lyssna på roliga historier och ordvitsar, fortsätter hon. Det är viktigt att kunna påverka så man kan bli glad, att själv välja var, när och hur.

Något som Annika inte gillar är när Facebook inte är tydliga nog och när de förändrar något som hon tycker är bra, till exempel utseendet eller spelförfrågningar som hon inte vet hur hon ska blockera – man får ingen förklaring eller påminnelse innan. Men även annan information kan vara krånglig. Plötsligt blir det bara svårt att hitta.

–          Om det finns lättlästa sidor använder jag det beroende på vad det gäller, de är bra. De sammanfattar på ett bra sätt.

Några konkreta tips från Annika för att underlätta informationen och stödja kognitionen.

–          För att kunna skriva, läsa eller för att kunna använda sociala medier använder jag smarta hjälpmedel som min Iphone.  Där har jag fler appar, men en som är bra är appen ” Pocketlife”. Där lägger jag in händelser och där kan jag lägga till om det behövs – det blir inte rörigt. Den ger mig ett bra kognitivt stöd. Appar är bra smarta hjälpmedel som finns nära till hands.

–          Om jag inte förstår något ord kan jag slå upp ordet och se vad det betyder, den appen heter ”Synonymer”, den är jättebra hjälp.

För Annika betyder delaktighet i Sociala medier att hon kan vara med och diskutera olika saker som är intressanta. Likaså är det viktigt för henne att kunna påverka och göra sin röst hörd.

Trackbacks

  1. […] Människor är olika och offentliga miljöer är till för alla och så gäller även för Sociala medier.  Om utgångspunkten när vi utformar våra miljöer är de behov som personer med svårt att röra sig, svårt att höra, svårt att se, svårt att bearbeta, tolka och förmedla information samt svårt att tåla vissa ämnen har, kan alla människor få glädje av en tillgänglig och användbar miljö. I Sverige har cirka 20 procent av befolkningen någon form av bestående funktionsnedsättning. Läs mer på socialamedier.me… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: