Bra dialog kan rädda företag ur kris

| Av: Johanna Järvstråt |
| Foto: Andreas Wanitzky |

Jennifer Lind

Jennifer Lind

En dialog kan både förebrygga kriser samtidigt som den kan hjälpa ditt företag att överleva dem. Jennifer Lind är fritidspolitiker och driver företaget Städsällskapet med 25 anställda och delar här med sig av sina erfarenheter och tips. 

Jennifer menar att när en kris sker ska du agera istället för att reagera och i första hand tänka på att ta tillbaka kontrollen och inte göra krisen större än vad den egentligen är.

–  Jag kan själv väldigt lätt förstora upp situationer och måla upp saker som inte finns där, men i slutändan blir det oftast inte så jobbigt som man först trodde, berättar hon.

När en kris sker är det dessutom viktigt att definiera vem som gör vad och klart och tydligt tala om för sina anställda vad som förväntas av dem.

–   För ett tag sedan gick en båt på grund och vad som hände där tycker jag exemplifierar vikten av en krisplan. Människorna på båten greps nämligen av panik och hoppade ner i vattnet eftersom att de inte hade någon aning om vad som skulle göras. Gör inte samma misstag, sätt upp en krisplan, varnar Jennifer.

Krisplanens funktion och innehåll

Viktigt att tänka på när du i din krisplan bestämmer vem som ska göra vad är att fundera över vilken typ av person som passar bäst för olika ansvarsområden. Personen som får ansvar över att informera anställda och anhöriga kanske exempelvis inte alltid bör vara emotionellt engagerad. Även som VD för företaget kan det vara bra att försöka lägga känslorna åt sidan.

–  Det finns inte plats för att stappla tillbaka utan du måste vara stark och tala om vad som ska göras. På arbetsplatsen är du i första hand en ledare, sörja får du göra senare, förklarar hon.

Krisplanen ska, förutom att tala om vem som gör vad, lista eventuella interna och externa risker samt fundera över vilka hot mot företaget som kan tänkas slå först. En krisplan ska nämligen förenkla dialogens funktionalitet och effektivitet under en kris, vilket i sin tur ökar vikten av att vara ärlig med vad som sker och inte skylla ifrån sig.

–  Fokusera inte på att hitta en syndabock utan ta hand om de berörda istället. Samla alla anställda i ett rum och gå igenom situationen. Linda inte in dina svar, det är deras liv det handlar om så det kommer bara skapa irritation och oro. Var rak, tipsar hon.

Även när krisen har passerat är det viktigt att vara öppen och våga diskutera och ifrågasätta, tycker Jennifer. Fundera och för ett samtal med dina medarbetare över vad som kunde ha gjorts bättre för att förebrygga och hantera krisen.

–  Ju mer du lyssnar på dina anställdas behov och pratar peppande med dem, ju mer kommer de lyssna på dig när du väl behöver något. Att lyssna är nyckeln till varje dialog, sammanfattar Jennifer Lind.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: