Vikten av en genomtänkt strategi på Facebook och andra sociala medier

| Av: Anna Ström |

Anna Ström

Anna Ström

Användandet av sociala medier växer. Allt fler företag och privatpersoner tillbringar idag tid på mediaplattformar såsom Facebook, Twitter, Instagram med flera. Ändå är fenomenet relativt nytt och erfarenheterna begränsade. Det har visat sig att sociala medier kan ha en väldig spridningskraft och med begränsade resurser kan man åstadkomma mycket. Samtidigt har vi också sett exempel på hur företag hamnar i blåsväder genom sitt agerande på till exempel Facebook.

De företag som lyckas nyttja sociala medier till sin fördel har en tydlig vision med vad de vill åstadkomma,vilka de vill nå, vilket budskap de vill förmedla och vilka resurser de ska använda. Med en genomtänkt vision kan en plattform som Facebook ge snabbt resultat. Nedan följer några viktiga punkter att tänka på:

Syftet med satsningen
Till att börja med – fråga dig själv varför ni ska vara Facebook över huvud taget. Vad är syftet; att attrahera och hålla kontakt med kunder, motivera medarbetare eller till exempel skapa ett starkt och attraktivt varumärke för att kunna dra till sig kompetent personal? Syftet med företagets Facebooksatning ligger sedan till grund för hur ni agerar där, vad ni skriver i statusar och vilka bilder ni vill visa upp.

Resurs-åtgång
Bestäm er därefter för hur mycket resurser Facebook-satsningen får ta. Har man inte regler för detta kan Facebook lätt bli en tidstjuv och vara ineffektivt istället för effektivt. Hur ofta ska vi lägga ut en status på facebook – 1 gång om dagen eller 3 gånger i veckan? Mellan dessa tillfällen svarar ni på kommentarer. Dessa regler kan ni ändra på allt eftersom ni märker effekten av er satsning. Det viktiga är att sätta regler och sedan följa dem.

Skapa en profil

Vad ska ni fylla er profil på sociala medier med? Har ni arbetat mycket med visionen av ert företag ska naturligtvis Facebook-satningen ligga i linje med den. Tyvärr ser man exempel på företag som är på Facebook utan att ha tänkt till på denna punkt. Att lägga ut bilder från personalfesten, önska glad påsk från receptionen och agera ad-hoc-mässigt kan ge en felaktig bild av det man egentligen vill förmedla. Tänk ut några områden ni vill ert företag ska förknippas med och försök att hålla er till det. För företaget Gourmetbudets del gäller till exempel kvalitet på maten (visas med bra bilder) och nöjda kunder (referenser från kunder).

Spridning av ert budskap

Det finns ett antal praktiska tips man kan ta till för att få spridning på det man vill förmedla. Att använda riktigt snygga bilder kan vara bra; är de så fina att folk vill dela dem och lägga upp själva på sina anslagstavlor är det naturligtvis väldigt kraftfullt. Det sprider ert budskap bra. Det är även klokt att inte skriva folk på näsan utan ställa frågor. ”Vad är ditt bästa tips kring…?” engagerar människor  och skapar aktivtet kring det ni vill förmedla.

Organisation

Tänk igenom vem i organisationen som ska ansvara för satsningen och vilken avdelning som det ska gå igenom. Det blir inte bra om människor från olika avdelningar kan gå in och tycka till på er Facebook-wall. Ha även i åtanke att det är ett viktigt och inte alltid helt okomplicerat arbete. Att hantera negativa kommentarer, eventuellt missnöjda kunder och så vidare kräver sin person. Ansvarig personal ska såklart då även vara införstådd med vision, mål och så vidare med satsningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: