Sociala medier = den nya Arbetsförmedlingen

| Av: Ingvar Nilsson |

Ingvar Nilsson

Ingvar Nilsson

Den 12/3 förra veckan var jag på en så kallad jobbmässa i Folkets Park i Trelleborg. Nu fanns där väl inte så mycket att hämta för en 55 plussare som mig. Enda undantaget var faktiskt Tanja Parkilla från Dolda Jobb som fanns på plats och höll en föreläsning som visar på var och hur vi ska kunna söka jobb. För faktum är att endast ett av tio jobb förmedlas genom arbetsförmedlingen.

Tanja visade hur vi kan vara aktiva i sociala medier för att hitta nästa arbetsgivare. Vi har Facebook, Linkedin, Twitter för att nämna några sociala medier. Vi kan följa företag vi vill jobba för, skicka spontanansökningar och kolla om det går bra för företagen med mera. Givetvis finns det även rekryteringsföretag på sociala medier där det går att följa dem och lägga upp en egen profil som arbetssökande.

En sak som slog mig i det här sammanhanget är att det finns dem i min ålder som är arbetssökande och som inte är så vana vid sociala medier av en eller annan orsak. Kanske har behovet inte funnits innan, kanske ingen brytt sig om att tala om att möjligheterna ändå är rätt stora att hitta ett nytt jobb genom att vara aktiv på nätet.

En lösning på detta vore att anordna kurser som innehöll lite grundläggande information om datorkunskap, hjälp med att hitta sidor att leta jobb på, lite hjälp med vad ”sociala medier” är och hur vi ska kunna utnyttja dessa i vårt arbetssökande. Kanske vore det också en lösning att det bildades grupper i sociala medier av arbetssökande som kunde stötta och peppa varandra, ge varandra tips i gruppen om jobb, praktikplatser med mera.

För egen del så är jag ju rätt aktiv i dessa sammanhang på sociala medier när det gäller att bygga upp mitt eget personliga varumärke, vem jag är, vad jag har för värderingar, vad jag har för intressen med mera. Främst är jag aktiv på Facebook därför att där finns det flest personer och företag med mera som jag vill vara synlig för – sen är det också den största sociala plattformen på nätet. Det är här jag har mitt största nätverk.

I mitt nätverk finns det många som är duktiga på att nätverka så jag får mycket hjälp, det finns även grupper och sidor som handlar om sociala medier, jobbcoaching och grupper att få råd av för att komma vidare i sökandet av jobb.

I maj månad detta år kommer det att komma ut en bok som heter ”Arbetslös men inte värdelös” som säkert kommer att vara till hjälp för många. Författarna är Nina Jansdotter och Beate Möller. Det finns dessutom redan nu en sida med samma namn ”Arbetslös men inte värdelös” som bland annat ger stöttning till arbetsökande; det kan verkligen ta på både krafterna och självkänslan att vara arbetslös. Vi kan lätt tappa modet när det gått ett tag och vi fått ett ”nej tack”, eller när platsen blir tillsatt av någon annan och så vidare. Vi kan känna att vi inte riktigt har det som arbetsgivaren efterfrågar, att vi känner att vi inte duger heller därför att kraven är för stora på oss.

För att återvända lite till det här att hitta ett arbete i sitt personliga nätverk så snubblade jag faktiskt nu i helgen över en statusuppdatering hos en vän på Facebook där det efterfrågades  mer folk. Givetvis svarade jag, skickade med PB, CV och lite annat. Resten om mig som person finns ju att hämta i min profil på Facebook.

Jag fick ett svar ganska omgående som sade att företaget ville träffa mig för en intervju och den är bokad nu till den 2/4. Så snabbt kan det gå ibland. Det ska bli spännande att se vad som händer framöver.

Comments

  1. Jättekul och stort Grattis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: