Så gör du PR för dig själv och ditt varumärke

Marie Hagberg

Marie Hagberg

| Av: Sara Lundgren |
| Foto: Martina Wärenfeldt |

Syns du inte så finns du inte. Du får lättare kunder och fler möjligheter till utvecklad karriär om du är känd och därför bör du sträva efter att synas i media. För att komma med i media krävs det däremot att du fångar en journalists intresse så att den vill förmedla något om dig till sin publik. Marie Hagberg är expert på området och delar här med sig av sin kunskap.

Marie är en multientreprenör men den röda tråden i hennes verksamheter är PR och media. Nu driver hon en webbsajt som heter Hjälp en Journalist. Över 280 journalister är anslutna till sajten där de kan efterlysa intervjupersoner till olika reportage. Marie har synts i media i över 20 år och sitter inne på knepen hur man blir uppmärksammad i media, och på så vis får PR för sitt varumärke.

Ge journalisten vad den vill ha

Har du en intressant sak att säga, så säg det. Lyft på telefon och ring till en journalist för att berätta.

– Först bör du däremot ta reda på vilken journalist som skulle vara intresserad av det du har på hjärtat, och sedan kontakta den, säger Marie.

För att ta reda på vem som skulle vilja lyssna på dig kan du sätta dig på ett bibliotek och kolla igenom tidningar och reportage. Kolla vilka tidningar ditt yttrande skulle passa i kategorimässigt och vilken journalist som skulle vara intresserad av att skriva om dig. Förbered ett pressmeddelande innan du ringer så du kan skicka iväg det direkt efter samtalet.

Reportrar tänker hela tiden på vad de kan erbjuda sina läsare, tittare eller lyssnare. De vill att deras reportage ska intressera mottagaren inte dem själva. Ett trick är att redan du ser till vad mottagarna vill ha. Marie förklarar att det är en genväg till journalistens hjärta.

Om du har ett företag är det bra att göra undersökningar för att få PR. Journalister älskar undersökningar och nästa gång du läser en tidning kommer du se flera stycken av dem.

– Det finns vissa som säger att man måste ha 1000 svar på en undersökning för att den ska vara giltig, men det är inte sant, det är bara TT som har de kraven på sig, säger Marie.

Gör det lätt för journalisten

Journalister har ofta mycket att göra. Därför kan det vara bra att serva journalisten. Skriv en artikel själv och bifoga gärna dina 5 eller 10 bästa tips inom ditt område. Ibland kan de ta med hela artikeln och ibland bara dina råd. Sätt gärna siffror på dina tipslistor och använd rubriker så som ”detta är recepten” eller ”mingelknepen”.

– Tips i punktlistor  gör att du ser ut som en expert i journalistens ögon och journalister älskar experter, förklarar Marie.

Uttryck dig fritt och prata flödigt om ämnet när du talar med en reporter. Det är rena döden för en journalist när den måste dra ut orden ur en intervjuperson. Du bör också ha högupplösta bilder på din hemsida så att journalisten kan ladda ner dem själv eftersom de ofta har bråttom.

Det finns många konststycken och olika vägar att gå för att bli uppmärksammad. Titta gärna på hur andra gjort för att komma med i media och dra slutsatser utefter det.  Ibland är det däremot inte svårare att uppmärksammas i media än att helt enkelt ringa och argumentera emot journalisten…

– För många år sedan så var det en journalist som skrev om ostron. Jag hade nyligen kommit hem från Frankrike, där jag hade ätit ostron,  när jag såg denna artikeln. Jag kontaktade journalisten och sa att jag tyckte ostron var fruktansvärt äckligt. Det slutade med att jag hamnade på kåserisidan i Dagens Nyheter och på sidan publicerades även mitt visitkort, avslutar Marie. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: