Fördelarna med Facebook som plattform för företagare

| Av Mia Pettersson |
| Foto: Jens C Hilner |

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

Som företag finns det otroliga fördelar med att finnas på Facebook; på sociala medier får företaget till exempel en chans att möta kunderna på deras arena. Du får här tipsen för att kunna arbeta fram mallen för ditt företag på sociala medier.

– Du får en unik möjlighet till att bygga upp ditt varumärke på sociala medier, berättar Nina Jansdotter entusiastiskt. Det handlar inte bara om att ha en logotype utan om att bygga upp vad ditt företag står för, dess värderingar samt vad ni strävar mot.

Företaget får på så sätt en chans att kunna engagera sina konsumenter i företaget. Nina ger oss här ett exempel:

– Att personer ”checkar in” på olika platser på Facebook är inget nytt. Men man kan ofta höra företagsägare säga att ”vi finns inte på Facebook”, men där tar de fel! Det kan ha varit hundratals incheckningar utan att de ”finns på Facebook”. Är det då inte bäst att skapa sin sida och kunna fylla på med mer info, öppettider, nyheter med mera? Då kan du själv styra informationen där individer checkar in.

Nina anser fortsättningsvis att en bra idé kan vara att skapa event till sina kunder.

– Bjud in dem och låt dem komma på kundträffar. Detta kan vara allt ifrån provsmakningar till V.I.P-kvällar för medlemmar.  Ge något till publiken. ”What comes around goes around” är ett väldigt bra ordspråk här. Desto mer du ger, desto mer kommer du få tillbaka. Eventen kommer att pratas om, konsumenterna bjuder in vänner, rekommenderar vidare och det kommer att gynna dig långsiktigt. Många företag har även börjat rekrytera på Facebook, berättar Nina.

Du kan nämligen på Facebook både dela en anställningsannons samtidigt som du också har möjligheten till att få en översikt över personer som är intressanta för företaget.

6tipssociala medier

–  För visst är det en fördel att anställa en person som redan från början har ett intresse i företaget? frågar Nina oss.

För att ge konsumenterna möjlighet att vara delaktiga och följa ditt företag i framtiden kan du exempelvis skapa en testarena där du inviterar konsumenter till diskussion. Det är en stor möjlighet för att göra konsumenter delaktiga och följa ditt företag i framtiden. Skriv ut en fråga om vad exempelvis konsumenterna anser om X eller Y. På så sätt får du kommentarer, spridning, inlägg och engagemang. Du får dessutom möjligheter att testa nya vinklar på företaget.

Comments

 1. Hur kan ni på allvar rekommendera att använda sig av gilla- och dela-tävlingar?

 2. Henrik Cederlund says:

  Hur man på en sajt som denna kan ge utrymme för/ha en åsikt/uppmuntran som både bryter mot både svensk lag & de regler som FB satt upp för företagssidor & riskera att man blir av med sin sida (Fakta) är hårresande. Rekommenderar ni era kunder detta?

  Dessutom är gilla/dela tävlingar dålig marknadsföring (egen åsikt) då man nästlar sig in i privata flöden genom att trigga andras ha-begär. Man attraherar i stort sett bara gratis-ätare med dessa tävlingar & övriga som exponeras för detta riskerar ni ha gjort irriterade med ett varumärke som avsändare. Inte bra detta (fakta & personlig åsikt) /Henrik

 3. Hmmm – inte så bra att skriva någonting som man verkligen inte ska göra.
  Enligt FB Guidelines är det förbjudet att använda deras system för tävlingar – Gilla och Dela t.ex.

  Uppdatera texten snarast så ingen riskerar att bli avstängd för att följa dessa ”råd”.

 4. Det blir lite, lite skevt när man utger sig för att vara expert och föreslår sådant som inte ens är lagligt, tycker ni inte det?

 5. Borde inte ”Mia Pettersson” eller Nina Jansdotter korrigera artikeln, verkar vara många kockar i denna soppa..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: