Att skriva artiklar/debatter som blir publicerade.

| Av: Siv Öberg |
| Foto: Johanna Berglund |

Siv Öberg

Siv Öberg

När jag skriver en artikel eller debatt, som jag förväntar mig ska komma i press, så är jag personligen på hugget direkt när jag vaknar. Då har jag bästa energin att formulera mina ord och inget som stör i tystnaden.

Det jag skriver om hör oftast ihop med det jag nyss läst, hört eller sett i olika medier. Det kan också vara något jag pratat med andra om och fått feedback till mina texter.

Är det något jag reagerar över så vet jag att det är fler som känner samma sak. Oftast handlar det om samhällsproblem som berör, känns orättvisa, drabbar många eller enskilda beslut som t.ex. en yrkeskår eller kön drabbas av. Likaväl som när jag skriver för Småföretagarnas Riksförbund, så är det människan bakom det lilla företaget jag vill uppmärksamma. Vi-känslan, samhörighet.

Oftast skriver jag som orden kommer i mitt huvud, som mina ord blir sagda högt. Jag diskuterar med mig själv och formulerar texten så att alla ska förstå. Det ska beröra, väcka intresse, kännas nära och ge en aha upplevelse, som om läsaren hade skrivit det själv men inte funnit orden. Tänk att du själv ska kunna läsa det i tidningen vid morgonkaffet.

Jag visar mina känslor utan rädsla för vad andra ska tycka; man blir inte älskad av alla, men oftast är det många som tycker samma sak. Att skriva med ett brinnande intresse och välja ord som känns bra att läsa och som är lätta att förstå, det ska inte kännas konstigt om du läser det högt, för dig själv eller för andra.

Ha paus i din text, så att läsaren hinner ta in och förstå vad du menar, skriv gärna enkelt och lättläst med ord som inte förvirrar eller tolkas fel. Håll ihop din text så att flödet känns bra och inte klipps bort innan publicitet, känn in din egen känsla över din text, var sann och ärlig i det du vill förmedla. Väck uppmärksamhet med att skriva upprörande och känslofyllt och låt läsaren känna igen sig i din text. Tänk också på att journalister ska gilla det du skriver, då du får publicitet och artiklar eller debatter. Det ska beröra många för att sälja.

Var dramatisk och till en viss del överdriven utan att tappa verkligheten i det du vill förmedla, använd aldrig svordomar eller ord som sårar, inte heller personliga påhopp – om inte personen ifråga kan försvara sig.

Slamsa inte eller skriv haha, fniss eller liknande ord i din text, det känns barnsligt och inte trovärdigt om det du skriver är till för vuxna. Tänk till vilka du vänder dig till med din text, oftast är det bra att skriva till en viss grupp i samhället. Politiker är till exempel en målgrupp som är tacksam att skriva om; de har sina partier och samhörighet, där de kan stå till svars som grupp.

Politiker skriver oftast texter som kan tydas på många sätt, både ja och nej i samma mening och alltså lovat men ändå inte. Då blir det svårt för läsaren att kunna tolka budskapet.

Tänk på att dina personliga uppgifter som namn, adress och telefonnummer ska ligga överst när du skickar in din text. En redaktör läser inte hela texten innan han/hon vet vem det kommer ifrån. Jag har fått tillbaka mina texter då jag missat det.

Det var lite av mina tips till Dig som vill skriva egna debatter eller artiklar, hoppas verkligen du får nytta av dessa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: