En feedbackkultur bidrar till välmående personal och ett framgångsrikt företag.

__Elaine017_BIG

Elaine Hirscher

| Av: Sara Lundgren |

I en feedbackkultur hjälper alla på ett företag varandra genom att ge och ta feedback. Både positiv och negativ. I slutändan bidrar feedbackkulturen med att personalen mår bättre och att företaget går med högre vinning. Det viktiga är att se feedbacken som en gåva och förstå att den är till för att hjälpa, inte stjälpa menar Elaine Breske Hirscher.  

För ett företag är det viktigt att ha en fungerande internkommunikation så att alla vet varför de gör det de gör och vart man är på väg. Kommunikation betyder gemensam, och genom att kommunicera skapar man delaktighet. Som en del av den interna kommunikationen kan man bedriva en feedbackkultur. Elaine Breske Hirscher är regionchef på Vectura consulting AB och hon föreläser även inom kommunikation, ledarskap och arbetsmiljö. Elaine är van vid att jobba inom en feedbackkultur.

För mig handlar en feedbackkultur om att man som företag är så trygg i sig själv att man vågar tala om när företaget går bra och inte går bra, säger Elaine.

Ofta förknippar människor feedback med negativ kritik men lika mycket handlar det om att ge positiv respons. Feedback handlar om att bli bekräftad, sedd och hörd. Om du ger feedback på ett konstruktivt sätt och håller dig till det sakliga, då skapar du ett klimat där det är okej att vara den man är men att man ibland kanske måste ändra på hur man gör.

– Det är viktigt att skilja på person och vad man gör, förklarar Elaine.

I ett bra feedbackklimat pratar man öppet och ser feedbacken som en gåva. Sedan är det mottagaren som bestämmer vad som ska göras med feedbacken. Om personen i fråga vill förändra något eller förbli som den är.

– Det viktiga är att du alltid ger feedback i gott uppsåt och inte för att trycka till någon, säger Elaine.

Alla uppskattar däremot inte en feedbackkultur. Det kan vara läskigt att veta om man gör bra ifrån sig eller inte. Det är även vanligt att folk tycker det är jobbigt att ta emot positiv feedback. Det är svårt att säga tack. Många går gärna in i en försvarsställning och vill lägga över berömmen på någon annan istället.  Det går emellertid att lära sig både hur man ger och tar emot feedback.

Elaine berättar att en feedbackkultur resulterar i en trevligare arbetsmiljö där de anställda mår bättre. I och med att medarbetarna i en feedbackkultur accepteras för dem de är, och att de vet vilka ageranden som är okej och inte, gör att de känner sig trygga i sin arbetsmiljö. Då man är trygg mår man bättre och när personalen mår bättre blir det högre kvalitet på utfört arbete, högre lojalitet mot arbetsgivaren, lägre sjukfrånvaro och leveranser ökar till företaget. En feedback kultur bidrar helt enkelt  i slutändan med en högre ekonomisk vinning på grund av att personalen mår bättre.

Comments

  1. Många företag borde satsa på feedback som en lika självklar del som värdegrunden.
    Många verkar
    Missuppfattat och kör tävling som en typ feedbackkultur där omnämnanden och visa sig är konkurransbaserat inom personalgrupperna. Sedd hörd bekräftad är viktigt för hälsan, motivationen och gruppklimatet tror jag stenhårt.
    Bra artikel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: