Vårda, värna och välj varumärke på webben

| Av: Susanne Hydén |
|Foto: Susanne Hjalber |

Susanne Hydén

Susanne Hydén

Om du är väljer att vara inaktiv eller behandlar sociala media med okunskap, ointresse och oförsiktighet kan ditt varumärke uppfattas på för dig helt oväntade och negativa sätt. Som headhunter och karriärcoach märker jag ofta effekterna av båda delar.  Ofta handlar det om att man inte vet alls vad som syns på nätet och att man antingen då är med där utan att ha koll eller har valt bort det hela.

Ett exempel:

För en tid sedan bad en god vän om råd om hur han skulle agera då han blivit uppringd av en kollega till mig som erbjöd honom att vara med i en smickrande rekryteringsprocess. Utöver de vanliga råd jag alltid ger i sådana situationer, så diskuterade vi hans varumärke på webben, något som han inte alls varit beredd på. Han trodde att hans CV räckte. Jag gjorde då en standardsökning på webben och gav honom feedback för att visa vad jag menade. Utöver sådant som var rent arbetsrelaterat dök hans namn upp i en mängd privata sammanhang. Framförallt kom en inte särskilt smickrande profilbild upp från Facebook för första söksidan där det såg ut som han satt i morgonrock och rökte. Jag förklarade hur en sådan bild kan skapa helt oönskade föreställningar i en framtida arbetsgivares ögon och på så sätt påverka det egna varumärket redan innan man kanske kommit till en intervju. Att bilden var missvisande och egentligen visade honom mellan matcher i judo ätandes kex hörde inte till saken. Det omedelbara synintrycket var ”oklädd och rökande”. Jag förklarade hur även bilder från fester, badsemestrar och annat ofta är sådant som jag rekommenderar att man lägger i privata album. Diskussioner av privat karaktär mår bäst i slutna forum.

Sedan finns det de som helt väljer bort sociala medier. Man registrerar sig inte och visar upp sitt CV på LinkedIn, har eller tar inga kontakter på Facebook och twittrar inte. Då uppstår ett annat varumärkesproblem. Den som inte syns idag på sociala media ”finns inte”. Som headhunter vill man kunna få en första bild av en person genom en sökning rent digitalt innan man lägger ner mer arbete.  Hittar man då ingen information är det lätt att ställa frågan ”-Varför då?” inte sällan med tilläggsfunderingen om det finns något att dölja. Även andra du kommer i kontakt med kan tycka det känns konstigt om du inte alls syns på nätet. Det kan vara allt från kunder, leverantörer till bekanta. Om du upplevs som alltför anonym kan det inverka negativt på beslut som de tar. Utan att du har en möjlighet att påverka det.

Så fundera på vad du kan tänka dig att lägga upp det som du är genuint bekväm med, vilket bör inkludera en bra profilbild och basinformation. Du måste absolut inte vara med överallt, men se till att exempelvis ha en profil på LinkedIn.  Om du redan är med, så se vad som kommer upp om dig om du söker via någon som inte redan är länkad med dig. En bra regel är att fundera på vem du vill ska se vad.  Chefen/vännerna/barnen/en headhunter/gamla klasskamrater. Välj sedan åtkomst genom inställningarna i programmet.

Utöver detta kommer det förmodligen att komma upp annat som du inte trott; resultat från idrottstävlingar, protokoll från styrelsemöten och bilder som vänner och bekanta taggat dig i. Merparten där är inte så mycket att göra åt, men det kan vara skönt att veta vad det egentligen är som syns. Om du är med i en rekryteringsprocess kan du kallt räkna med att du kommer att bli kollad via sociala media så gör ett medvetet val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: