Vikten av kommunikation för företag

| Av: Johanna Järvstråt |
| Foto: Birgitta Forsberg |

Johan Ranefors

Johan Ranefors

Johan Ranefors, civilingenjör och ägare av Glimworks AB, anser att en fungerande kommunikation internt och externt för företag är a och o för en framgångsrik innovativ miljö.
– En idéell dialog är när alla kan säga vad dem vill, säger han. 

En fungerande kommunikation hjälper företag att se var de är på väg, vilka prioriteringar som bör göras och att se efterfrågan och behov. En fungerande kommunikation gör att arbetsmiljön blir innovativ likaså som den hjälper företaget att förstå och tillgodose målgruppens önskningar.

– Bra kommunikation är viktigt för att se statusen på ditt företag, kan man säga. Kommunicera med alla som du vill nå ut till – de behöver alla veta och ha klart för sig vad ditt företag står för, fortsätter Johan.

Första steget i att upprätta en kommunikation menar Johan är att visa intresse och helt enkelt bara börja kommunicera och inkludera medarbetare och kunder i sin ekvation.

– Genom att inkludera andra i dina beslut har du redan där talat om att du är intresserad av deras tankar och åsikter. Det är en vanlig missuppfattning att chefen till exempel är den som ska fatta alla beslut, vilket är helt galet då många på en arbetsplats är experter på sina områden och kan därav också ta bäst beslut inom dessa. Samma sak gäller kunderna, om du inte kommunicerar med dem – hur ska du då veta vad de vill ha och hur de ser på din produkt?

Att bryta den onda spiralen

Vad som behövs göras för att kommunikationen ska bli öppen och fungerande beror helt på vilken kultur företaget har. Ett misstag som Johan upplever som vanligt är att företag har ett belöningssystem som bottnar i en negativ betingning, vilket kan skapa en ”ond spiral”.

– Att straffa fel är en grej som på lång sikt hämmar kommunikation och dödar kreativitet. Bestraffning föder en kultur av medhåll där det är säkrare att vara tyst istället för att ge innovativa idéer, förklarar han.

Om varken den externa eller interna kommunikationen fungerar kan det innebära att utvecklingen stannar upp och att företaget på lång sikt går i konkurs. Det är med andra ord viktigt att bryta den onda spiralen om man har hamnat i den.

– Ge dina anställda ansvar för sina områden där de tillåts vara sina egna chefer. Slopa alla belöningsprogram och belöna istället de som gör något bra utöver det vardagliga. Gör någon något fel framhäv det positiva och fundera över hur ni kan lära er av det, tipsar han.

Sammanfattningsvis handlar det om en fördelad kultur där företagen tar kontinuerliga små steg inom både extern och intern kommunikation som främjar en öppen dialog. Fråga anställda och kunder vid ämnen som rör dem och gör det enkelt och lönsamt att ge respons och komma på med idéer.

– Var intresserad och visa att du är det – lyssna och fråga, avslutar Johan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: