Gör karriärframsteg med hjälp av sociala medier

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson

| Av: Sara Lundgren |
| Foto: Eva Kronfält |

De sociala medierna är inte bara en plats där vi tar kontakt med nära och  kära och pratar om fritid längre. På dessa plattformar kan man idag även skaffa sig jobb och utveckla sin karriär. Att ha en närvaro på nätet är dagens framgångsfaktor berättar Linus Zackrisson grundare av Min Karriär Sverige AB. 

År 2004 startade Linus Zackrisson företaget MinKarriär som hjälper privatpersoner att nå framsteg i karriären. Företaget jobbar bland annat med rekrytering,  individuell karriärrådgivning, de föreläser om hur man kan ta sig vidare i karriären och kan hjälpa folk hitta jobb via sociala nätverk och rekryterare.

Skaffa jobb med sociala medier

För att komma igång berättar Linus att du först och främst behöver veta vilket jobb det är du vill ha och utefter det bestämma dig vilka sociala medier som du ska använda dig av. Det finns väldigt många sociala medier att välja mellan men de vanligaste är Linkedin, Facebook, Twitter och Instagram. Tänk efter vilka medier som skulle ge dig bäst chans att komma vidare i karriären.

– Jag känner en som driver en restaurang. För honom är Instagram helt rätt kanal då han lägger upp bilder på sina maträtter där. Om han någon dag vill vidare inom restaurangbranschen kan han bara visa upp sitt Instagramflöde för att visa vad han gjort under de senaste åren, säger Linus.

För att få nätverket att växa bör du fundera på vem det är i kontaktnätet som ger dig jobbet. Oftast så är det dina kontakters kontakter som i slutändan tar dig till en anställning. Därför är det bra att fundera över, inte bara vilka personer som är bra för dig, utan vilka som i sig har ett stort nätverk.

Linkedin vs. Facebook

Linkedin är ett socialt medium som utpräglat handlar om jobb och karriär. De allra flesta rekryterare finns idag på Linkedin och därför är det väldigt bra att vara medlem på den plattformen. Där kan man hitta mer kvalificerade jobb och många gånger läggs jobben numera enbart ut på Linkedin. Linus berättar att det finns en sökordstrend på rekryteringsmarknaden där rekryterare söker på ett ord för att hitta människor som de skulle kunna intressera sig för till ett specifikt jobb. Därför är det viktigt att du som jobbsökande är sökbar.

– Skriv det ord du vill kunna hittas med. Vill du tillexempel bli journalist så måste du se till att det ordet finns med i din profil, förklarar Linus.

Genom att vara sökbar kan folk bli intresserade av dig och av vad du kan. Problemet på sociala medier är ofta att man är för anonym. Visa hur du ser ut, vad du kan och vad du vill.

På Facebook finns mer allmän information, allt från jobb till fritid. För att nå jobbsnacket på Facebook är det bra att leta upp intressanta företag, följa dom och kolla vad som händer där. Försök att hålla en hyfsat seriös och uppdaterad profil om dig själv om du vill vara där i jobbsyfte.

Även om Linkedin är den plattform som behandlar jobb och karriär, förklarar Linus att man inte bör bortse ifrån att Facebook, Twitter och Instagram är mycket stora och kraftfulla kommunikationskanaler. Det finns mycket bra och seriöst material där också, med stora möjligheter till att utveckla sin karriär.

Tre snabba tips från Linus om hur du skaffar jobb med sociala medier

1. Börja med att välja ut rätt sociala medier för dig och din karriär.

2. Välj ut sökord och ha en komplett profil där man ser vem du är.

3. Lägg tid på ditt nätverkande inom sociala medier. Många av dagens jobb läggs bara ut där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: