Lär dig tala färgernas språk

Av: Johanna Järvstråt |

Mårten Eneroth

Mårten Eneroth

Det blir allt lättare att själv göra snygg design av olika slag hemifrån, men det som ofta glöms bort är hur färgen ser ut i tryck, eller ännu värre, vad den kommunicerar. Mårten Eneroth, grafisk designer, reder här ut frågetecknen och förklarar vad det är som vi egentligen säger med vår grafik.

Färger förmedlar olika budskap och talar med vårt undermedvetna menar Mårten. Vad de förmedlar beror dock på kultur och uppväxt, men om du är osäker kan du alltid googla färgerna du har i åtanke.

–  Det handlar mycket om traditionella kulturella värden, arketyper och grundregler. I Europa till exempel så står svart för sorg, medan svart i Japan snarare syftar till högtidlighet – där är det istället vitt som är kopplat till sorg, förklarar han.

Färger har även fått en politisk innebörd vilket bör tas i akt när färgval görs. Blått står till exempel för konservatism, brunt kopplas till nazism och rött till kommunism. Med detta sagt betyder det dock inte att dessa färger inte får användas alls, utan allting handlar om sammanhang och samspelet mellan färg, form, font och innehåll.

–  Färgen är inte huvudsaken i en layout, berättar Mårten. Däremot hjälper eller stjälper färgen budskapet som du vill förmedla beroende på om du gör rätt eller fel. Färgerna du tycker om är inte alltid de bästa – att ha någon professionell hjälp kan därför vara en god idé.

Att välja rätt färg för företaget

När ett färgval ska göras inom företaget är det dock inte bara färgens betydelse som bör begrundas utan även hur den blir i tryck och som svartvit. Du bör också se till att det finns en bra kontrast mellan färgerna så att de inte tillsammans ger ett otydligt intryck.

–  Det finns människor som är färgblinda vilket gör att logotypen till exempel även behöver fungera i gråskala. Ett exempel på hur problematiskt det annars kan bli är hur färgblinda förr i tiden blev till en trafikfara i och med att rött och grönt inte hade en bestämd plats i trafikljusen. För de flesta färgblinda är rött och grönt väldigt lika, fortsätter han.

Essentiellt att veta är också att när en färg trycks blir färgen ofta annorlunda än vad man trodde den skulle bli på skärmen. Detta beror på att datorn använder ett annat färgsystem än skrivaren.

–  Datorn använder sig för det mesta av RGB-systemet, där avsaknaden av färg blir svart, medan tryckmaskiner oftast använder sig av CMYK-systemet, där avsaknaden av färg istället blir vitt. En röd färg som du tror är ljus kan därför i tryck istället bli mer vinröd till exempel, varnar Mårten.

Mårten Eneroths 5 grundregler till färgval:

Sammanfattningsvis, det som bör tänkas på vid ett färgval enligt Mårten är:

  1. Undvik samma färg och grundspråk som ett annat företag i samma bransch på marknaden har, så att kunderna kopplar färgerna till ditt företag och inte någon annans.
  2. Fundera på vad de olika färgerna säger, googla på färgen du har i åtanke och se vad som kommer upp så till exempel inga kulturkrockar sker.
  3. Undvik färger som ligger nära varandra i ett färgspektrum, det behövs kontraster för att ge tydlighet.
  4. Låt någon professionell hjälpa till vid färgval så att rätt budskap ges och ser likvärdigt ut i tryck som på skärmen.
  5. ”Kill your babies”! Våga vara lite vild och sticka ut – skippa färgerna du känner dig trygg i och våga experimentera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: