Så kommer din pressrelease med i media

| Av: Johanna Järvstråt |
| Foto: Serny |

Wivi-Anne Bengtsson

Wivi-Anne Bengtsson

Att skriva en pressrelease är inte det lättaste. All väsentlig information ska med och det är många faktorer att hålla reda på. Wivi-Anne Bengtsson, art director, formgivare och egenföretagare, vet vad som gäller. 

Innan du börjar skriva pressreleasen är det några saker som du bör fundera igenom, enligt Wivi-Anne:

– Det första du bör fråga dig är varför du gör en pressrelease. Fundera över syftet och fall ämnet är lika speciellt för allmänheten som det är för dig. Det andra du bör tänka på är vem som är din målgrupp och var den finns. Vad vill vi att de ska veta och vad är det bästa sättet att säga det på?

Pressreleasen ska vara slagkraftig och syftet ska synas klart genom hela texten. Innehållet ska samla ihop allt det som du vill säga och börja med det som är kärnan i ämnet, det som är det viktigaste, eftersom det är vad som bestämmer om journalisten läser vidare. Du måste med andra ord vara tydlig samtidigt som du sticker ut.

– Din eller ditt företags personlighet får gärna lysa igenom texten men viktigt att komma ihåg är att texten samtidigt ändå bör vara saklig och korrekt. Tänk dig att du skriver för en medmänniska och inte en vän – anpassa dig efter målgruppen, tipsar Wivi-Anne.

När du skriver en pressrelease skriver du nämligen inte bara för mediumet du skickar ut den till utan också för dess konsumenter. Viktigt är därför att du skickar ut din pressrelease till relevanta medium där din målgrupp finns, samt att du ger redaktionen rikligt med material.

– Har redaktionen mycket material är det nämligen större chans att de väljer att ta upp din nyhet, förklarar hon.

Med mycket material menas dock inte att pressreleasen bör vara vidare lång. Pressreleasen bör ses som grunden till artikeln eller reportaget då journalisterna själva oftast vill producera sitt egna material. Det är inte ofta som pressreleasen blir kopierad rakt av.

– Jag brukar tycka att 7-8 meningar i brödtexten om grejen i sig, om vad som är unikt med just din grej, är lagom. Något som verkligen imponerar på media är när du lyckas göra en komplicerad sak enkel, säger Wivi-Anne.

Utöver detta rekommenderar hon även att ha med en faktaruta som ger relevant information om exempelvis ditt företag eller allmänt om ämnet som du skriver inom. Faktarutan kan gärna komma längre ner tillsammans med kontaktuppgifter till en anträffbar person med mer information och avsändaren till pressreleasen.

– Tillsist bör du förstora upp rubrik, ingress och avsändare. Då har du tre punkter som snabbt blir sedda och som sammanfattar vad din pressrelease kommer handla om, avrundar hon slutligen.

Wivi-Anne Bengtssons checklista för din pressrelease:

  • Texten är anpassad efter målgruppen – du skriver inte för redaktionen utan till slutkonsumenten, exempelvis tidningens kommande läsare
  • Ämnet är intressant vinklat
  • Texten är saklig
  • Du har koll på kontakten med media; pressläggningstider, vem du ska kontakta och så vidare
  • Kontaktpersonen i din pressrelease är hela tiden anträffbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: