Tänk på lojalitetsplikten när du bloggar om ditt arbete

Christensson-Ida-highres

Ida Christensson

| Av: Sara Lundgren |

Det finns risk att inlägg som skrivs på bloggar kan vara dålig PR för en arbetsgivare och dess företag. Om det är du som anställd som har skrivit inlägget kan du i värsta fall riskera att förlora ditt jobb. Därför är det viktigt att tänka på att det finns lagar och regler att förhålla sig till om man bloggar om sitt arbete. Det är även viktigt för arbetsgivaren att informera personalen om företagets IT-policy. Ida Christensson jobbar på Advokatfirman Vinges kontor i Malmö och vet vad som är och inte är tillåtet i it- och mediesammanhang.

Som anställd har man en lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare. Ida förklarar att det innebär att man har en skyldighet att inte bete sig på något sätt som skulle kunna skada arbetsgivaren. Det gäller även när man är hemma på sin fritid och t.ex. bloggar eller är aktiv på sociala medier. Så länge man är anställd styr lojalitetsplikten vad man får och inte får säga om företaget och den har ofta tydliggjorts i anställningsavtalet. I lojalitetsplikten ingår också en skyldighet att inte avslöja konfidentiell information som man tar del av på sitt arbete.

Lojalitetsplikten innebär dock inte ett absolut förbud mot att säga saker om sin arbetsgivare. Om lojalitetsplikten ligger i den ena vågskålen, så ligger yttrandefriheten i den andra, vilket gör att du ändå har möjlighet att i viss mån kritisera din arbetsgivare. Det är dessutom så att du har större möjlighet att kritisera arbetsgivaren om du är offentligt anställd än om du är privatanställd.

– Om man som anställd har kritik att framföra mot sin arbetsgivare är det att rekommendera att framföra kritiken direkt till arbetsgivaren istället för att föra den vidare på nätet, säger Ida.

Under arbetstid är det arbetsgivaren som erbjuder datorer och internet som arbetsredskap och styr således över hur de får användas. De flesta företag har en IT-policy. I den står det vad som är förbjudet, om datorn får användas till privata ändamål på arbetstid och så vidare. Som arbetsgivare bör man tänka på att ha en IT-policy och att hålla den uppdaterad då användandet av internet och sociala medier förändras snabbt. Som anställd bör du tänka på att läsa den så du vet vad som gäller.

Genom att informera de anställda om IT-policyn och poängtera att de inte får knyta sociala medier till sitt jobb, kan företagen försöka skydda sig mot att anställda skriver saker som kan ge företaget dålig PR. De anställda kan också påminnas om att de är representanter för företaget. Det man bloggar om i egenskap av privatperson kan dock inte arbetsgivaren ha synpunkter på så länge det inte skadar arbetsgivaren. För att undvika att bloggen kopplas samman med din anställning säger Ida att man som anställd till exempel inte behöver skriva ut på sin profilinformation var man arbetar. Man kan också tänka på att blogga så att det inte går att lista ut vart man jobbar. Är man rädd att ett visst inlägg bryter mot lojalitetsplikten är det kanske bäst att låta bli att publicera det.

Om man inte är lojal mot sin arbetsgivare kan man i värsta fall förlora jobbet. Det kräver däremot oftast att man brutit mot lojalitetsplikten i stor omfattning. Lojalitetsplikten gäller givetvis inte bara på bloggar och andra sociala medier utan i alla fall där vi uttrycker oss.

– Det gäller således även vad vi berättar för våra vänner och vår familj vid middagsbordet, men det farliga med sociala medier är att information kan sprida sig snabbt och man kan tappa kontrollen över vem som får reda på den, avslutar Ida Christensson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: