Hemligheterna bakom lyckade annonser

| Av Johanna Järvstråt |

I en värld där vi ständigt utsätts för informationsströmmar blir det allt viktigare för företagen att sticka ut ur mängden och fånga vår uppmärksamhet. Wivi-Anne Bengtsson, egenföretagare, art director och grafisk formgivare, vet vad som säljer och vilka faktorer som bör tänkas på vid kreerandet av annonser.

På bilden: Wivi-Anne Bengtsson

Annonser ska vara korta och slagkraftiga, menar Wivi-Anne, samtidigt som de bör tjäna sitt syfte och tala till målgruppen.

– Jag tycker att det är bra att utgå från ”AIDAS”, även om många anser att den inte gäller idag i och med våra snabba medier, tror jag ändå det är viktigt att tänka på dessa punkter, fortsätter hon.

AIDAS är en förkortning för Attention, Interact, Desire, Action, Satisfaction – uppmärksamhet, interagera, begär, agera och tillfredsställa – och kan användas i tänket kring kreerandet av en annons för att kunna ge den utvalda målgruppen en bra kommunikation.

–  Ett vanligt misstag idag som kan försämra kommunikationen är att företagen försöker pressa in för mycket information, eller att de använder sig av för många typsnitt och detaljer, menar Wivi-Anne.

Annonsen riskerar då att dränkas i vad som hon refererar till ”bludder”; att läsaren får det besvärligare att uppmärksamma budskapet och att syftet med annonsen därav riskerar att försvinna. Hon föreslår därför, om inte syftet kräver mycket detaljer, att du istället skapar en luftigare annons som förenklar och får fram relevant information.

–  Man måste bestämma sig för vad det är som du vill säga med din annons, förtydligar hon.

Allting handlar om helheten. Vare sig du bara använder dig av text eller om du väljer att kombinera med en bild är en ren yta värt guld för ögat, som får det lättare att fokusera på bilden. Har företag dessutom en bestämd grafisk profil, är det den som ska följas, så betraktaren känner igen sig och lättare kan orientera vem som är avsändaren.

–  Det är viktigt att annonsen skapas med rätt syfte och att det grafiska inte tar för mycket kraft för ögat, utan att budskapet kommer fram, tillägger Wivi-Anne.

Hon förklarar att grundregeln för när man kreerar en annons är att den ska lyckas väcka uppmärksamhet. Genom att ha en slagfärdig rubrik som talar till målgruppen samtidigt som den skvallrar om innehållet i texten väcks ett intresse hos betraktaren.

–  Två till tre ord brukar räcka i rubriken eftersom du endast har några sekunder på dig att fånga människors uppmärksamhet, berättar hon.

Med andra ord gäller det att vara kreativ och säga det som du vill säga på ett nytt sätt, på ett sätt som ingen annan sagt det på förut. Texten ska fånga intresset och uppmana oss till handling, därför är det så viktigt att den är anpassad efter målgrupp, syfte samt att den är nytänkande och sticker ut.

– Allting handlar som sagt om helhet och enkelhet, att allting ska kommunicera fram ditt budskap till rätt målgrupp, sammanfattar Wivi-Anne Bengtsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: