En komiker ökar stämningen på eventet

| Av Annika Wihlborg |

Det sägs ofta att skratt har en förlösande effekt på oss människor och att en komiker kan bidra till en avslappnad och bra stämning på konferensen, kickoffen och eventet. Eftersom det finns så många olika typer av komiker kan de tillföra något på i princip alla typer av konferenser och evenemang. Det finns helt klart en komiker för varje tillfälle och det lönar sig ofta att leta bortom de allra mest välkända namnen.

På bilden: Christoffer Niclas

– Efter en lång konferensdag eller en kickoff med många programpunkter och flera olika föreläsare är publiken ofta trötta i huvudet och fullmatade med information. Då passar det bra att avrunda dagens program med en komiker, som levererar en stunds kravlös underhållning, säger Niclas Christoffer, som har en bakgrund som skådespelare och har arbetat heltid som komiker i fem år. Niclas Christoffer är också föreläsare och har även skrivit boken ”Som Zlatan fast bättre”.

Matcha komikern med rätt event

Alla komiker har sin karakteristiska stil och sina individuella egenskaper, som de sällan är sena att dra nytta av i sina skämt. För Niclas Christoffer är några av dessa karakteristiska egenskaper att han är homosexuell och skåning, vilket han ofta återkommer till i sina skämt.

– Eftersom det finns ett stort utbud av komiker med varierande stilar så gäller det att ha en nära dialog med den eller de komiker man valt ut. Be dem beskriva sin stil och ge exempel på vilken typ av skämt han eller hon brukar dra. Se till att komikern vet hur publiken ser ut och ge henne eller honom lite insyn i hur konferensdagen eller kickoffen är upplagd, säger Niclas Christoffer.

Skräddarsy ett ”komikerpaket”

För den som funderar på att ta in en komiker på sin konferens ligger det nära till hands att välja ett av de stora namnen som är kända från TV. Visst kan det kännas tryggt att veta vad man får, men en mindre namnkunnig komiker kan ofta leverera lika många roliga skämt och genomtänkta poänger, ofta till en betydligt lägre kostnad. Den som vill prova något annorlunda kan hyra in ett ”paket” med

exempelvis tre olika komiker som uppträder en stund vardera. Resultatet kan bli särskilt lyckat om dessa tre komiker kompletterar

varandra på olika sätt. En annan variant är att boka en komiker som konferencier under dagen, för att därefter avsluta dagen med en standup-föreställning.

Upptäck nyetablerade namn på standupkvällar

Man kan boka komiker via olika komikerförmedlingar, men Niclas Christoffer rekommenderar även att den som har tid och möjlighet passar på att besöka en eller ett par standupkvällar på pubar. På dessa kvällar, som ofta är gratis, uppträder ofta ett relativt stort antal nyetablerade komiker, som var och en tilldelas ett par minuter i rampljuset. På så sätt får du smakprov från många olika komiker, om du fastnar för någon av dem kan du gå fram och ta kontakt med henne eller honom direkt efter föreställningen. Du kan också söka efter komiker på nätet och se smakprov via exempelvis Youtube. Det är alltid en fördel om man sett komikern uppträda live tidigare och den som inte har möjlighet att gå på standupklubbar kan alltså ta nätet till hjälp.

Experter på att involvera sin publik

– Genom att sätta in komikern i dagens eller eventets sammanhang och berätta lite om er som företag kan komikern förbereda skämt som berör konferensdagen, företaget eller en gemensam upplevelse som många på företaget delar. När jag körde standup på ett företag för en tid sedan fick jag exempelvis veta att en av cheferna lyckats glömma sitt pass på hotellet när ledningsgruppen var på affärsresa i Asien. Det var förstås en händelse som var tacksam att skämta om, säger Niclas Christoffer.

En fördel med att ta in en komiker på konferensen är att komiker är vana vid att interagera med och involvera publiken. De är dessutom mästare på att hantera oförutsedda händelser eller en publik som inte beter sig som väntat.

Niclas Christoffers tips till företagsledare och andra som talar på konferenser och event är att inte tveka att dra ett eller ett par skämt då och då. Var inte rädd att misslyckas med skämtet, om du inte skulle få några skratt eller någon feedback överhuvudtaget så är det definitivt inte hela världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: